Thursday, 28 February 2013

                  MAKANAN TRADISIONAL

MAKANAN TRADISIONAL ORANG MELAYU :


                                                                     NASI LEMAK

  • Merupakan makanan kegemaran bagi orang malaysia dan singapura.terutama pada sarapan pagi.
  • Merujuk kepada nasi yang di masak dengan menggunakan santan kelapa bagi menambah rasa lemak.
  • Ia sedap apabila di balut dengan daun pisang.                                                                                            


KUEH BAHULU
                                          
  • Kueh bahulu merupakan sejenis kueh tradisional orang melayu yang popular pada hari raya.
  • secara amnya kueh bahulu terdiri dari 3 jenis iaitu:                                                                      
                                                                   1.kueh bahulu cermai                                                                                     
                                                                   2.kueh bahulu lapis
                                                                   3.kueh bahulu gula

  • Bahulu lapis dan gulung agak sukar di dapati kerana perlu di tempah dari pembuat kueh tradisional yang mahir.

                             
MAKANAN TRADISIONAL ORANG CINA


CHAR KUAY TEOW                                                                                
  • Merupakan makanan yang popular di malaysia bagi orang cina.
  • Ia digoreng di atas api panas dengan kicap.
  • Pada asalnya ia di masak dengan menggunakan lemak babi tetapi pada masa kini ia dimasak menggunakan minyak biasa.


JIAOZI

  • Di negara china,ada satu anggapan yang terkenal iaitu JIAOZI "iaitu makanan paling sedap".
  • Pada tengah malam sebelum masuk tahun baru mengikut kalendar china makan jiaozi menandakan 1 tahun sudahpun berlalu dan tahun baru menjelang lagi,
  • Jiaozi telah menjadi sebahagian yang penting dalam budaya makanan cina.



KUEH BULAN 
  • kueh bulan sering dimakan pada Perayaan Musim Luruh.
  • Kueh bulan ini di buat daripada adunan yg manis dan memiliki inti buah teratai atau kacang merah atau dengan kuning telur masin di tengahnya.
  • Tradisi menyatakan bahawa kueh bulan di buat sebagai persembahkan kepada DEWA DAPUR.


MAKANAN TRADISIONAL ORANG INDIA


PUTU MAYAM

  • Asal hidangan ini kemungkinannya dari Tamil Nadu,Selatan India di mana mee tepung beras yg sama dihidangkan bersama gula dan kelapa dan kadangkala dengan pisang juga sebagai Iddiyappam.
  • Iddiyappam biasa terdapat di Tamil Nadu dan negeri selatan India termasuk juga Sri Lanka.
  • Tepung Iddiyappam halus dijual secara perdagangan turut dijual sebagai cara mudah menghasilkan kesemua hidangan ini.                                                                                                      




ROTI CANAI / PARATHA
  •  Capati yang diolah dari gandum tulin mempunyai banyak khasiat dan makanan sesuai untuk penyakit kencing manis dan darah tinggi.
  • Roti-roti ini sedap dimakan bersama dal, kari dan sambal.                                                    



MARUKU
  • Murukku adalah makanan ringan yang sedap, rangup dan senang dibuat dan murah kosnya.
  • Murukku diperbuat dari Tepung Kacang Tosai/Urad dhal dan Tepung beras dan perasanya bergantung kepada penggemar seperti yang asli atau pun yang pedas mengunakan serbuk cili. 
  •  Murukku di buat menggunakan acuan khas seperti cara menekan tepung yang telah uli atau pun cara pemutaran.





BAJU TRADISIONAL BAGI KAUM DI MALAYSIA

MELAYU

  •  Bagi wanita sudah tentu baju kurung mahupun baju kebaya paling sesuai untuk digayakan terutamanya di pagi raya. Kaum bapa pula, tidak ketinggalan untuk bergaya dengan baju Melayunya. 
  • Terdapat dua jenis potongan baju Melayu yang dibezakan melalui potongan atau jenis lehernya. Terdapat dua jenis potongan lehernya iaitu Teluk Belanga dan Cekak Musang.

CINA


  • Pakaian Jubah Labuh merupakan satu jenis baju tradisional yang biasa di pakai oleh lelaki dan perempuan bangsa cina semasa Tahun Baru Cina.

Cheong Sam


  • Cheong Sam diperkenalkan semenjak revolusi Negara China pada tahun 1911 dan ia membawa maksud ‘baju labuh’ dalam dialek kantonis. 
  • Cheong Sam biasanya diperbuat daripada kain sutera, satin dan lain-lain jenis kain lembut. 

INDIA


  • Pakaian kaum India lebih dikenali dengan warna-warna terang dan kaya dengan tenunan dan sulaman benang emas, perak, labuci juga batu-batu permata.
  • Di hari perkahwinan lelaki India memakai dhoti dilengkapi dengan turban manakala wanitanya memakai sari yang digandingkan dengan choli ketat.                                                                                                  



 Kaum Melayu




Pakaian        : Baju melayu, kebaya, kurung songkok, kain pelikat.       
Makanan      : Laksa, kuih koci, buah melaka, kuih lapis, nasi lemak.
Permainan    : Congkak, gasing, wau.
Alat muzik     : Kompang, gong, rebana, gambus.
Perayaan      : Hari Raya Aidrilfitri(Puasa), Hari Raya Haji 
Tarian            : tarian keris, tarian inai, tarian piring, tarian lilin
Kepercayaan : Agama Islam
Bahasa          : Bahasa Melayu

Kaum Cina


Pakaian        : Cheongsam, Sam Fu
Suku kaum   : Teochew, Hakka, Hokkien, Hainanese,Kantonis
Makanan      : Kuih bakul, kuih bulan,nasi pulut, dimsum
Permainan    : Catur cina
Alat muzik     : gitar bulan, dram
Perayaan      : Tahun Baru Cina, Chap Goh Mei, Pesta Kuih Bulan
Tarian           : Tarian kipas, tarian singa, tarian payung
Kepercayaan : Agama Buddha, Taoisme, Kristian
Bahasa         : Mandarin,Hokkien,Hakka,Kantonis,Teochew,Hainanese, Kantonis





Kaum India


Pakaian         : Sari, serban, kurta, dhoti, sarung
Makanan       : Tosai, idli, muruku, apam, kesari, ladu,
Permainan     : Kaudi Alat muzik : veena, sitar, ukulele, sapei
Perayaan       : Hari Deepavali, Thaipusam, Ponggal, Vaigunda Ekadashi, Christmas, Onam, Hari Raya
Tarian             : Tarian serimpi, Shobana Chanarakumar, Bharata          Natyam 
Kepercayaan  : Agama Hindu, Kristian, Islam
Bahasa           : Bahasa Telugu, Tamil, Hindi,dan Malaya










\







No comments:

Post a Comment